tisdag, 19 januari 2016 13:38

Möbeltyg Toile de Jouy

Betygsätt den här artikeln
(4 röster)

Åh vad vi älskar detta klassiska 1700-talsmönster. Numera ser man det på alla möjliga inredningsdetaljer och i många olika miljöer och sammanhang. Möbler, gardiner, kuddar, överdrag, och inte minst tapeter! Ja designers har börjat använda mönstret i alla möjliga olika sammanhang. Känn historiens vingar och njut av de vackra scenerna som utspelar sig i mönstret. Så fint på stolarna i ateljén eller verandan, på sänggaveln och gardinerna i sovrummet eller på pläden i soffan.

 

Vad betyder egentligen Toile de Jouy och vad härstammar mönstret ifrån?

 

Toile de Jouy är en typ av dekorativt enfärgat mönster (oftas svart, mörkrött eller blått), mot en vit eller ljus bakgrund, på vilken en ganska komplex mönsterscen untpelar sig. Generellt sett målas ett pastoralt mönster upp, såsom ett älskande par som håller picknick vid några vackra träd eller som ett lustspel kring ett blomsterarrangemang med någon vacker byggnad i bakgrunden.

 

Toile de Jouy producerades ursprungligen i Irland på mitten av 1700-talet, och blev snabbt populärt i Storbrittanien och Frankrike. Termen ”Toile de Jouy” kommer från Frankrike, där frasen betyder ”tyg från Jouy-en-Josas”, en stad i sydvästra utkanten av Paris.

 

Mönstret har producerats ända sedan 1700-talet, men upplevde en popularitetsuppgång runt år 2000, då vi börade se mönstret lite överallt, inte bara i inredning. Toile vad väldigt populärt under kolonialtidens USA, och associeras mest med städer där man vill bevara den gammeldags miljön, t.ex. som i Colonial Williamsburg.

 

Läs mer på Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Toile

 

Här i butiken saluför vi ett utsökt Toile de Jouy-tyg i fyra olika fina nyanser. Klicka på någon av bilderna nedan, eller på länkarna i texten, så kommer du direkt till produktsidan. Håll till godo!

 

/ Aprilia Interiör

 

Kobe Tolbiac 1 Kobe Tolbiac 2
Kobe Tolbiac 3 Kobe Tolbiac 4
Läs 4533 gånger Senast ändrad tisdag, 19 januari 2016 13:45
Logga in för att kunna kommentera

Det här är Aprilia Interiör

Aprilia Interiör saluför möbler och övrig inredning i klassiska tidlösa stilar men med en modern touch, både nyproducerat och antikt, samt möbeltyger, belysning, lampskärmar och fårskinnsprodukter såsom möbelöverdrag, plädar och kuddar. Här hittar du kvalitetsprodukter, inte sällan skräddarbyggda och skräddarsydda av svenska hantverkare med lång tradition inom möbeltillverkning. Vi vill bort ifrån "slit-och-släng" och sträva mot ett mer hållbart och ekologiskt samhälle, där inredning inte ständigt "behöver" bytas ut, utan kan föras vidare i generationer. Vi erbjuder möjligheterna att i hög grad själv bestämma möbelns utseende sett till färg, bemålning, beklädnad och till viss del övriga attribut.

 

 Välkommen att botanisera i en salig blandning från barock till kontemporär stil; 1700-tals rustikt, rokoko, gustavianskt, empir, karl-johan, chesterfield, nyrenässans, jugend, art deco, 40/50-tal, 60/70-tal samt mer nutida men ändå tidlös design. I Aprilias blogg kan du ta del av butiksnyheter, inredningstips och inspirationsbilder med våra möbler i vackra miljöer.  Genom vårt nyhetsbrev blir du regelbundet uppdaterad om vad som händer, och missa för allt i världen inte vår omtyckta FACEBOOK-sida där nya inlägg görs dagligen.